FAMILIETERAPI
Hva handler familieterapi egentlig om...?
Det er lett å bli forvirret av begrepet «familieterapi». Vi blir noen ganger spurt om hva en familieterapeut gjør, om det må være store problemer eller en krise i familien for å komme til oss, og om hele familien må være med.
Svaret er nei. Det som kjennetegner familieterapi er mer et tankesett enn en forventning om hva problemet handler om eller hvem som skal være med. Det går rett og slett på å betrakte det som oppstår – hos individet, paret, eller i familien – som en del av en helhet. At det er i samspill, i en kontekst, at vi opplever både utfordringer og gleder. At ingen er problemet, for intet menneske er en øy - vi påvirker og påvirkes kontinuerlig av det og de som er rundt oss. Det er nettopp problemet som er problemet, og det oppstår i en kontekst. I din livskontekst, og det er vår oppgave å hjelpe deg å se denne helheten, og å øyne åpninger, muligheter, samt nye perspektiver på eller forståelse av utfordringene.
Disse utfordringene er ofte relasjonelle, samtidig som en opplevelse av indre uro, lettere til moderat depresjon eller angst, tvil, sorg, ambivalens, veivalg, overganger, stress, følelser av utilstrekkelighet m.m. utgjør alle sammen gode grunner til å oppsøke en samtalepartner. Du kan med andre ord gjerne komme til en par-/familieterapeut med egne utfordringer, så vel som par, foreldre, eller familie.